söndag 13 juni 2010

Baksida lår

Liggande lårcurl är den mest klassiska och ofta bästa övningen för att träna baksida lår (Ischio-crurales). Den är mer tekniskt krävande än vad de flesta tror och små teknik-detaljer gör ofta en extrem skillnad för hur ansträngande och effektiv den blir för baksida lår. Eftersom baksida lår-musklerna även har som funktion att sträcka höftleden har höftledens position betydelse för vilken del av baksida lår-muskelns rörelseomfång som tränas. Det är detta som är den relevanta skillnaden mellan en sittande och liggande lårcurl.

Än har jag inte brytt mig om Jreps för denna övning. Belastningskurvan är relativt jämn och med några partials på slutet i start-positionen är hela rörelseomfånget totalt utmattat.

Raka marklyft är en relativt dålig övning för baksida lår på grund av att de starkare sätesmusklerna tar över mycket av arbetet. För de flesta (beroende på rörlighet) blir dessutom rörelseomfånget betydligt kortare vid raka marklyft jämfört med en lårcurl. Skaderisken blir även större eftersom man utsätter ryggarden och diskarna för betydligt större krafter. Anledningen till att många tror att raka marklyft är en bra övning för baksida lår är för att de får mycket träningsvärk från att göra den. Träningsvärken beror dock på den extrema stretchen som sker i baksida lår-musklerna i botten på rörelsen när man går väldigt långt i relation till sin rörlighet. Den träningsvärken är inte ett tecken på effektiv muskel-stimulering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar