tisdag 10 augusti 2010

Enarms Axellyft i maskin

Här har vi ytterligare en övning med uppgift att träna utsidan av axlarna. Förutom att erbjuda en allmän variation har denna övning fördelen av att för vissa personer vara något enklare att utföra korrekt. Det brukar inte vara någon stor skillnad, men att använda en arm i taget kan göra det lättare att bibehålla framåtlutningen av överkroppen samt undvika att höja skuldran i den övre delen av rörelsen.

En nackdel med med denna övning är att det kan vara svårt att hitta rätt motstånd. Beroende på maskin och person kan ibland även det lättaste motståndet vara för tungt. Även om man inte har det problemet kan man hamna i positionen att ett motstånd är för lätt och nästa är för tungt på grund av den stora procentuella ökningen. Detta kan dock oftast fixas genom att strategiskt lägga övningen innan eller efter en annan axelövning och på så sätt styra hur mycket kraft som finns i muskeln.

Förövrigt är belastningen relativt ojämn, vilket innebär att Jreps oftast borde användas för att effektivt anstränga muskeln i hela rörelseomfånget. Alternativt kan ett tyngre motstånd användas i kombination med att låta rörelsen bli kortare ju närmare slutet av setet man kommer.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar