måndag 25 oktober 2010

Träning vid övervikt

För den som har en stor övervikt har det mindre betydelse vilken träning man väljer att börja med. Det viktigaste är att man börjar röra på sig regelbundet och lägger grunden för en fortsatt aktiv livsstil. Det viktigaste att ta hänsyn till för en person med stor övervikt är att välja en träningsform som är skonsam mot fötter, knän, höfter och rygg. Övervikten i sig innebär redan en stor påfrestning på framförallt fötter och knän och träning som innebär exempelvis löpning och hopp ökar belastningen på lederna markant, vilket lätt leder till skada. Om man vill göra det enkelt för sig kan det räcka med att börja promenera 30 minuter per dag. Det kostar ingenting och behöver inte planeras. Det är bara att ta på sig skorna och gå ut.

Samtidigt som promenader kan vara en bra start är det ofta inte tillräckligt för att utveckla snabba eller stora resultat. För snabbare och större resultat behöver hela kroppen aktiveras och träningen behöver vara så intensiv och ansträngande som möjligt. Den enda eventuella nackdelen med att träna hårt i början är att man kan bli avskräckt av att det är så obehagligt att anstränga sig hårt. Om man instället trappar upp intensiteten successivt vänjer man sig vid känslan och resultaten motiverar en att kämpa vidare. Eftersom löpning ökar risken för skada bör man hellre exempelvis cykla, simma eller använda en Arc Trainer för att höja intensiteten och göra av med mer energi. Simning och Arc Trainer involverar dessutom fler muskler och ger en mer komplett träning av kroppen.

Den träning som ger flest positiva hälsoeffekter är styrketräning. Med korrekt styrketräning kan hela kroppen tränas med hög intensitet och minimal skaderisk. Även om man sköter sin kost och tränar regelbundet är det vanligt att man förlorar muskelmassa tillsammans med fetmassan när man går ner i vikt om man inte styrketränar. Muskler förbrukar energi och förlorad muskelmassa ger en lägre energiförbrukning, vilket gör det svårare att förlora fettmassa. Med hjälp av styrketräning kan man bibehålla muskelmassan och därmed upprätthålla energiförbrukningen samtidigt som man förlorar fettmassa och går ner i vikt. Ökar man dessutom sin muskelmassa minskar fettmassan ändå fortare eftersom energiförbrukningen höjs. Man bör med andra ord inte enbart fokusera på traditionell förbränningsträning.

Oftast har kosten större betydelse än träningen när det gäller att gå ner i vikt och förlora fettmassa. Något onyttigt som tar 15 minuter att äta kan ta två timmar att förbränna med träning. Om man kan undvika att äta den där onyttiga saken har man med andra ord mycket tid att spara till annat man gillar att göra. Om man får i sig rätt mängd energi från bra mat och tränar med hög intensitet och kvalitet kan man komma långt med en timmas träning tre gånger per vecka. Mer än så behövs oftast inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar