fredag 3 juni 2011

Socker i dagens GP

Många mår dåligt och är överviktiga på grund av att de äter för mycket socker. När det gäller socker tänker de flesta i första hand på godis och kakor, men socker förekommer även i en mängd olika livsmedel. I dagens GP kan man läsa om det "gömda sockret" som är tillsatt i diverse livsmedel.
Detta är en ytterst relevant fråga, men GP gör ett misstag när de inkluderar Abbas Tonfisk Xpress som enligt innehållsförteckningen innehåller mindre än 1,5% socker. Hur tänkte dom där?

4 kommentarer:

 1. Troligtvis tänker de som så att tonfisk är inget man tror ska innehålla socker överhuvudtaget. 1.5% är inte mycket men eftersom artikelt handlar om dolt socker så känns det rimligt att den är med. Men är det verkligen tillsatt socker i tonfisken? Det verkar ju helt vansinnigt i så fall.

  SvaraRadera
 2. Ja, förmodligen är det så de tänker, men de allra flesta som läser artikeln kommer inte att ta reda på hur mycket socker som tonfisken faktiskt innehåller och kommer därför att tro att man bör undvika tonfisk på grund av sockerinnehållet. Dessa missförstånd föder myter och bromsar allmänhetens kunskaper om mat.

  SvaraRadera
 3. Däremot finns blyhalter i burktonfisk. DET är inte särskilt hälsosamt om man äter mycket tonfisk ut sådana förpackningar. Socker bryts ned, det gör inte bly.. Intressant relaterat till tidigare (el senare) inlägg om Food inc. Konserver utgör ju logiskt sett en stor del av livsmedelsindustrin. We are trapped in this doomed cycle..

  /systemångest

  SvaraRadera
 4. Jag tror det är kvicksilver som man i första hand brukar nämna när det gäller tonfisk, men bly kanske också förekommer. Det argumenteras dock att den sortens tonfisk som finns på burk inte lever så länge att den hinner lagra några större mängder tungmetaller i kroppen innan den fiskas, till skillnad från sina mer långlivade tonfisk-släktingar. Nöjer man sig med ett par burkar per vecka tror jag man kan vara lugn.

  SvaraRadera