tisdag 16 augusti 2011

Vad är långa muskler?

Bristande kunskap och slarvigt ordval ligger till grund för många myter och missuppfattningar inom kost och träning. Ett exempel på detta är så kallade "långa muskler". Begreppet fyller ingen som helst funktion och på grund av detta kan man aldrig vara säker på vad personen som säger det egentligen menar.

Exempelvis skulle en person kunna säga att han eller hon vill ha långa muskler med innebörden att de skall klara av att prestera under längre tid. I så fall är den korrekta beskrivningen uthålliga muskler.

Ett annat exempel skulle kunna vara att en lång muskel skulle betyda en rörlig och väl stretchad muskel, medan en kort muskel då skulle vara stel och mindre rörlig. Detta är en mer logisk användning av ordet, men eftersom stretch och rörlighet inte påverkar en muskels faktiska fysiska längd så är det inte en lämplig beskrivning av detta heller.

Det vanligaste enligt mina erfarenheter är att man syftar på musklernas utseende. Det är även vanligt att ord som slanka och smala muskler används som synonymer. Du kan inte träna dig till längre muskler i bokstavlig mening. En muskels fysiska längd bestäms av avståndet mellan de punkter där muskeln fäster på skelettet och för att göra en muskel längre behöver man med andra ord slita loss en av ändarna och sedan fästa den längre bort.

Vad är då långa muskler? Långa muskler är en visuell effekt som uppstår från kombinationen av små muskler och lite underhudsfett. En mindre muskel ser helt enkelt längre ut på grund av tjocklekens (smalhetens) proportion till längden och det lilla underhudsfettet gör att musklerna syns trots att de är små.

Detta betyder dock inte att man borde strunta i musklerna och helt fokusera på att minska sitt underhudsfett. Mer om detta i kommande inlägg...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar