torsdag 24 november 2011

Cybex VR3 Bålrotation

Här är en bra övning som sällan utförs korrekt. De två vanligaste och största misstagen är att göra rörelsen för snabbt och för långt. Snabba och okontrollerade rörelser är ett vanligt förekommande fenomen och graden av slarv tenderar att vara högre i vissa övningar. Detta är en sådan övning. Nackdelarna med för snabba rörelser kan du läsa om här.

En genomsnittlig persons rotations-rörlighet i ryggraden är betydligt mindre än denna maskinens och för bästa effekt skall övningens rörelseomfång anpassas efter kroppen, inte maskinen. Det är generellt bra med långa rörelser, men i så gott som alla övningar finns det en gräns man inte bör överskrida om man vill optimera träningseffekten. Här handlar det om att sitta så still med överkroppen som möjligt genom att pressa kroppen mot dynorna man har framför sig.

Övningen tränar främst de sneda magmusklerna, men den nedre delen av ryggen tränas också till viss del.

MedX-maskinen som motsvarar denna innebär exakt samma rörelse för musklerna som tränas, men eftersom man istället roterar överkroppen i den blir det en annorlunda utmaning för nervsystemet, vilket ger en värdefull variation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar