fredag 9 december 2011

Arc Trainer

Detta är den första delen i en serie inlägg som handlar om "konditionsmaskiner". Jag använder citattecken eftersom flera av dessa maskiner erbjuder tillräckligt mycket motstånd för att skapa en ansträngning av muskulaturen som mer liknar styrketräning. Arc Trainern är en av dem.

Arc Trainern ingår i kategorin "Cross Trainer". Namnet syftar på att man kombinerar rörelser i både över- och underkroppen. Arc Trainern skiljer sig dock från övriga Cross Trainers genom att erbjuda en pendlande rörelse istället för en eliptisk rörelse. Den pendlande rörelsen har i vetenskapliga undersökningar visat sig aktivera musklerna som har med knä och höft att göra på ett mer balanserat sätt samtidigt som belastningen på lederna är skonsammare jämfört med de eliptiska motsvarigheterna.

Cybex marknadsför Arc Trainern som "tre maskiner i en". Vid lägre lutning kallas rörelsen för "glide" och liknar längdskidåkning. I mitten av skalan för lutning liknar rörelsen den klassiska Cross Trainer-rörelsen och vid högre lutning liknar rörelsen mer en trappmaskin eller klättringsmaskin. Förutom att kunna anpassa rörelsen till individuella behov och begränsningar ger dessa lägen värdefull variation för den som behärskar samtliga positioner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar