fredag 30 december 2011

Utsida axlar i Cable Cross

Här är en klassisk övning som jag personligen inte har använt så mycket, men som är väl värd att använda. Lyft åt sidan involverar axelmuskelns (deltoideus) samtliga tre delar, men mestadels utsidan.

En nackdel är den relativt dåliga möjligheten att finjustera motståndet. Det är visserligen samma som i alla andra övningar som körs i denna maskin, men eftersom detta är en tung övning som inte kräver så mycket motstånd blir den procentuella ökningen väldigt stor när man väl behöver öka. I videon använder jag mig av det lättaste motståndet, vilket är mer än tillräckligt för min del efter att ha kört ett set sittande hantelpress innan. Ett för lätt motstånd kan göras mer ansträngande med hjälp av Jreps och ett för tungt motstånd kan kompenseras (förlänga TUT) med hjälp av partials.

Till skillnad från lyft åt sidan i maskin eller med hantlar är ansträngningen betydligt större i botten på denna övning, vilket ger en värdefull variation i träningen.

För maximal effekt på utsidan av axlarna skall du ha en lätt framåtlutning av överkroppen samt sänkta skuldror genom hela rörelsen och hela setet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar