söndag 26 februari 2012

Mike Mentzer

Mike Mentzer är en av få professionella kroppsbyggare som har haft något relevant att säga om träning. Hans böcker innebar starten för min kunskapsevolution inom styrketräning.

Han arbetade för Arthur Jones under en tid, vilket uppenbart påverkade hans inställning till träning. Jag kände inte till Jones när jag först läste Mentzers böcker, men i efterhand är det uppenbart att han lärt sig det mesta från Jones. När Mike blev äldre började han dessutom att likna Jones på rösten och i sitt sätt att prata.

Mike kallade sin träningsfilosofi för Hight Intensity Training (HIT) och Heavy Duty Training. Kortfattat går Mikes version av HIT ut på att träna hårt, lite och sällan."Your purpose is to go in as an informed, intelligent, rational human being and perform only the amount of exercise required to stimulate muscular growth"

Han upptäckte att träningens effekt på kroppen lyder under vetenskapen om stressfysiologi och att det var ytterst avgörande att balansera träningens intensitet, volym och frekvens för att få en optimal effekt. Han missförstod dock den praktiska appliceringen av denna kunskap.

Hans första slutsats, att en högre intensitet stimulerar en större träningseffekt, stämmer alldeles utmärkt. Härifrån kommer namnet High Intensity Training. Träningens intensitet står dock i ett proportionerligt motsattsförhållande till träningens volym (mängden träning), vilket betyder att ju hårdare du tränar desto mindre borde du träna (för att undvika överträning).

Mike tolkade detta som att en maximal intensiteten kräver en minimal volym, vilket inte stämmer. Vetenskapen säger bara att volymen behöver vara lägre då intensiteten ökar, inte att den skall minimeras.

Detta missförstånd ledde till att Mike rekommenderade extremt lite träning och extremt mycket vila. Eftersom många tränar för ofta och för länge gav detta ofta bra resultat till en början, eftersom de nu plötsligt fick tillräckligt med vila, men inte optimal effekt i längden eftersom träningens volym och frekvens ofta var för låg.

När jag själv experimenterade med detta i slutet av 90-talet tränade jag vid ett tillfälle var 12:e dag!

Det råder dessutom lite förvirring kring det där med minimal träningsvolym (ett set). Mike pratade och skrev ofta att du måste träna med maximal intensitet för att stimulera styrka och muskulär tillväxt och att den maximala intensiteten kräver en minimal volym (ett set) för optimal återhämtning och resultat. Han rekommenderade dock ofta minst två övningar per muskel, vilket innebär att varje muskel får två set. Inte minimal träningsvolym med andra ord.

Mikes rekommendationer och förståelse för träning hade sina tydliga brister, men han har fått många att börja tänka och använda hjärnan när de tränar, istället för att bara härma den i gymet med störst biceps ...och det skall han ha cred för.


2 kommentarer:

  1. Himla kul med lite teorilektion, alltid intressant att läsa. Vad har du själv för riktlinjer att rekommendera när det gäller antal sets per muskel?

    SvaraRadera
  2. Ett set kan vi vissa extrema fall vara optimalt för en muskels utveckling av styrka och muskelmassa. Att det skulle behövas fler än fem set är ytterst osannolikt.

    SvaraRadera