fredag 16 mars 2012

Former och proportioner

Mängden muskelmassa och fettmassa är väldigt avgörande för vilken kroppsform vi har, men det finns andra faktorer som också har stor betydelse. I grunden är det skelettet som ger kroppen dess proportioner och förutsättningar för att se ut på ett visst sätt.

Jag har valt de tre bilderna nedan för att illustrera olika breda höfter. Kim Kardashian har väldigt breda höfter, vilket i hennes fall delvis hjälper till att få midjan att se smalare ut i jämförelse. Vad hon än gör med sin fettmassa och muskelmassa kommer hon alltid att ha breda höfter, eftersom hon har ett brett bäcken.

Zuzana på bilden i mitten har smala höfter, som i kombination med hennes låga fettprocent och synliga muskler ger henne ett "atletisk" utseende.

Jessica på bilden till höger har enligt mig "normala" höfter och är ett mellanting mellan Kim och Zuzana.

Det hade varit bäst att jämföra tre personer med ungefär samma mängd muskelmassa och fettmassa, men med olika breda höfter, men jag lyckades inte hitta några sådana bilder.

När det gäller killar så är det intressant att titta på relationen mellan bredden på bäckenet och axlarna. Breda axlar beror inte bara på muskelmassa, utan på nyckelbenen och skulderbladen. En tydlig V-form på överkroppen anses ofta snyggt och om man har ett smalt bäcken och breda axlar är man ju redan där.  Tränar man dessutom upp axlarna och ryggen, blir effekten ändå mer imponerande.

Bröstkorgens djup varierar också från person till person. En djup bröstkorg ger samma visuella intryck som välutvecklade bröst och ryggmuskler.

Två personer kan med andra ord ha samma mängd muskelmassa på överkroppen, men den ena kan se och vara betydligt större på grund av sin stora bröstkorg och breda axlar.

Okunskap kring detta leder till att många tror att olika sorters träning förutom att öka muskelmassa och minska fettmassa kan skapa olika specifika utseenden.

Analysera dig själv, konstatera dina förutsättningar och fokusera på det som du faktiskt kan påverka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar