fredag 20 april 2012

Funktionell träning - Del 1


Det har sedan en tid tillbaka gått inflation i att använda begreppet "funktionell träning". Begreppet "funktionell träning" är väldigt tilltalande och därmed väldigt fungerande i marknadsföringssyfte. Där tar dock ofta de positiva aspekterna slut. Den bokstavliga innebörden av begreppet rimmar ofta väldigt illa med den träning som den beskriver. Vad är egentligen funktionell träning? Det finns ingen officiell definition, men här är en definition som omfattar de vanligaste påståendena:

"Funktionell träning innebär att du tränar i naturliga rörelser och bygger upp en funktionell styrka som du kan utnyttja i vardagen"

Innan vi går in på de så kallade "naturliga rörelserna" och den "funktionella styrkan" vill jag börja med att titta på ordet "funktionell". Funktionell betyder fungerande. Funktionell träning betyder med andra ord träning som fungerar, träning som fyller sitt syfte. Detta betyder att all träning kan kallas för funktionell träning, allt beror på syftet med träningen. Att kalla en viss sorts träning för funktionell är okunnigt och vilseledande.

1 kommentar:

  1. Detta ska bli väldigt intressant. Har själv hört många förespråka endast basövningar som funktionella, men när man frågar hur en bänkpress tillhör vardagliga rörelser blir de tysta. Tolkningarna av begreppet tycks vara många.

    SvaraRadera