fredag 16 maj 2014

Den bästa träningen är INTE den som blir av

Jag tycker inte om klyschan som säger att den bästa träningen är den träningen som blir av. Man kan tolka det på olika sätt och visst kan den inställningen i vissa sammanhang vara harmlös, eller till och med av godo, men i grunden innebär det att man ignorerar betydelsen av kvalitet och medvetenhet.

Det första och mest allvarliga argumentet mot detta synsätt är att felaktig träning faktiskt kan leda till skada. Otillräcklig ledrörlighet kan exempelvis leda till snedbelastningar vid nästan all typ av träning. Med kunskap och medvetet anpassad träning kan detta undvikas.

Utan kunskap om träningens kvalitet riskerar personer med tidsbrist lägga ner sin dyrbara tid på en sorts träning som inte ens ger hälften av resultaten som en annan träning av samma mängd kan ge.

Den bästa träningen är den träningen som ger bäst resultat på kortast tid med hänsyn till individens målsättning, behov och förutsättningar.

Så slösa inte bort din tid på ineffektiv, eller i värsta fall skadlig träning med ursäkten att "det är bättre än ingen träning alls". Sporadisk träning om något, kräver kvalitet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar